Landstinget Sörmland kommer inte att förändra valkretsindelningen till valet 2014 trots att det funnits återkommande diskussioner som lett till förhalanden och ytterligare diskussioner tills det blivit för sent.
 

Sörmland har idag fyra valkretsar vilket är mycket. I regel gynnas de stora partierna av fler valkretsar vilket såklart gör det extra svårt att få till stånd en förändring. När makten kan hänga på ett mandat är det ju ganska bekvämt att ha ett fördelaktigt system som backup för ett redan stort parti. Partibidrag och arvoden fördelas ju också efter hur många mandat ett parti får, ni börjar förstå att det är svårt att få exempelvis Socialdemokraterna att komma till skott med skarpa förändringsförslag.

 

Det intressanta i Sörmland är att Folkpartiet fick fler röster än Miljöpartiet men (MP) fick 6 mandat och (FP) bara 5. Det visar klart och tydligt att valkretsindelningen är ett uppenbart demokratiskt problem. I landstinget sitter dock (FP) i majoritet med (MP) och (S) vilket gör att det enda partiet som klart missgynnats av valkretsindelningen och borde stå längst fram på barrikaden för en förändring ändå fått sig ett par kycklingklubbor i munnen av dem som vann mest på den odemokratiska valkretsindelningen.

 

Nåväl det lutar åt att SD måste lägga en motion tidigt i nästa mandatperiod om en förändring. Att lita på de stora partierna när de säger "det här är ingen fråga för fullmäktige, det här ska vi lösa genom samtal" är inget vi kommer köpa efter den här mandatperiodens mästerverk i att förhala en fråga.

 

 
Adam Marttinen, Gruppledare för Sverigedemokraterna i Landstinget Sörmland.
 

Kommentera

Publiceras ej