Den gamla landstingsmajoriteten kan i huvudsak sitta kvar trots att väljarna straffat ner dem från 52% till knappa 44%. De skyldiga till detta fiasko är främst Moderaterna och det nya partiet Vård för pengarna.
 
Ska man tolka valresultatet i Landstinget Sörmland så var det främst den gamla majoriteten som väljarna valde att straffa, Socialdemokraterna, Folkpartiet och Miljöpartiet. Samtliga partier tappade mer i landstingsvalet än vad man gjort i riksdagsvalet. De enda partier som väljarna valde att lyfta var Sverigedemokraterna och det nya partiet Vård för pengarna.
 
Det naturliga för det största partiet som suttit i opposition måste ju efter ett val vara att söka stöd för att avsätta majoriteten, d.v.s. att Magnus Leivik (M) borde, när han har chansen, göra allt för att samla det nya stöd som finns för en politisk förändring. Så har inte skett.
 
För Moderaterna är inte det primära målet att bryta ett i huvudsak rödgrönt styre, det primära är att inte samarabete med SD, samma inställning har Vård för pengarna haft. Den gemensamma kritik mot nedskärningar inom vården har majoritet i landstingsfullmäktige men en majoritetsbildning omöjliggörs genom att Vård för pengarna och Moderaterna uteslutit ett samarbete med SD.
 
Det här är att betrakta som ett av de största sveken mot väljarna i landstingsets historia. Väljarna har gett kritikerna mot nedskärningar inom vården makten. Moderaterna och Vård för pengarna vill inte förvalta det utan ger hellre bort makten till dem som man varit de främsta kritikerna mot.
 
Detta ska vi minnas till nästa valrörelse. En förändring på riktigt får man inte genom att stödja oppositionella partier som säger sig vilja se en förändring. En förändring får man om man röstar på partier som är beredda att faktiskt genomföra en förändring när väljarna ger en chansen. Där kan nu SD stå rak i ryggen bland de andra oppositionspartierna som uppenbarligen lämnat tillbaka den ryggrad de hyrt in under valrörelsen.
 
 
Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vård för pengarna skulle tillsammans få 37 mandat av landstingets 71 och därmed kunna bilda majoritet. Då skulle den förra majoriteten helt kunnat avsättas samtidigt som Vänsterpartiet exkluderas från politiskt inflytande.
 
Valresultat 2014 i Landstinget Sörmland.
 

Kommentera

Publiceras ej