Debatten om rasism mot etniska svenskar har nyligen blossat upp när Robert Hannah och Simona Mohamssons, båda (FP), fick en debattartikel om rasism mot etniska svenskar publicerad på DN-debatt.

 

Problematiken med rasism mot etniska svenskar har (SD) varit ensamma om att belysa i debatter i Sveriges riksdag, i debattartiklar och kampanjer i åratal. Att debatten nu välkomnas i den journalistiska värmen beror såklart på att avsändarna är Folkpartister och inte Sverigedemokrater, sånt får vi SD:are lära oss att leva med.

 

Men att vi varit först på bollen verkar ha skapat ett problem för vänstern, helt plötsligt vill de inte erkänna att rasism i Sverige kan drabba personer med etnisk svensk bakgrund. Man nästan häpnar över vilka riskabla kort vänstern tillåter sig att spela med för att i varje andetag försöka kasta en mörk skugga över (SD). I P1-morgon får vi se prov på hur en politisk debattör, Stefan Lindborg från Ung Vänster, riktar ett skarpladdat skott mot foten och trycker av.

 

Givetvis uppstår rasism i alla polariserade samhällen där olika etniciteter i grova drag kan kategoriseras utifrån bl.a. bostadsområde och inkomst.

 

Vilka som sedan faller offer för rasism finns det såklart inte bara en enkel förklaringsmodell på.

 

En nyinvandrad man mitt i livet kan möta fördomar och rasism i kampen att försöka slå sig in i en ny miljö där majoriteten har en annan bakgrund med bestämda sociala samlevnadskoder.

 

Dennes barn kan samtidigt vara med om att kränka en etnisk svensk på sin skola för att denna är i ett underläge utifrån samma premisser som faderns.

 

Så fort det finns bra förutsättningar för rasism så kommer, hör och häpna, rasism att uppstå.

 

Det vi kan göra är att identifiera politiska lösningar som leder till att människor som lever i Sverige i första hand identifieras som Svenskar och inte som "blattarna i höghusen" eller "svennehororna i villa villerkulla".

 

Det har varit min övertygelse i många, många år att SD är det bästa partiet när det kommer till att bekämpa rasism.

 
 

Kommentera

Publiceras ej